نام کتاب: نگاهی نو به جهانی شدن (Making Globalization Work)
نویسنده: جوزف ای. استیگلیتز(J.E.Stiglitz )
مترجم: مسعود کرباسیان
ناشر: نشر چشمه ، 1386
معرفی نویسنده: آقای استیگلیتز در سال 1943 در ایالت ایندیانای امریکا متولد شد. در سال 1967 از دانشگاه ام.آی.تی، دکترا گرفته و سه سال بعد در دانشگاه ییل ، درجه استادی دریافت کرده است.
در معروفترین دانشگاههای امریکا تدریس کرده و در فاصله سالهای 1993 تا 1995 عضو شورای مشاوران اقتصادی رئیس جمهور کلینتون و در فاصله سالهای 1995 تا 1997 رئیس شورای مشاوران اقتصادی وی و عضو کابینه کلینتون بوده است. در فاصله سالهای 1997 تا 2000 اقتصاددان ارشد و معاون ارشد رئیس بانک جهانی بوده و در سال 2001 جایزه نوبل اقتصادی را دریافت کرده است. وی دهها کتاب، مقاله و سخنرانی تاکنون منتشر کرده و دهها پست مشاور اقتصادی در امریکا داشته است. در سالهای اخیر وی منتقد عملکرد بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و وزارت خزانهداری امریکا شده و چند کتاب در این رابطه نوشته است. کتاب حاضر دیدگاههای انتقادی شدیدتری نسبت به پدیده «جهانیسازی» را از وی نشان میدهد. او خالق شاخهای از اقتصاد باعنوان «اقتصاد اطلاعات» میباشد که موجب کشف عواقب اطلاعات نامتقارن شده است که عملاً مغایر امر انتخاب و اخلاق است. کار او به این نتیجه منتهی شده که بازار بهدرستی عمل نمیکند و چگونه دخالتهای مشخص دولتها لازم است تا عملکرد بازار را اصلاح کند.
آنچه در مورد آقای استیگلیتز مهم است، این واقعیت میباشد که او از درون اقتصاد توسعهطلبانه پر رنگ امریکایی و بر پایه درک و حساسیت به واقعیتهای اقتصادی نظام سرمایهداری به این انتقادها رسیده و با توجه به ارزشهای اخلاقی خود، سعی کرده راهحل ارائه دهد. او از چارچوب نظام اقتصادی سرمایهداری خارج نمیشود، ولی اصلاحاتی را پیشنهاد میکند که عملاً تحقق آن در چارچوب نظام نئولیبرالیستی کنونی مقدور نخواهد بود و در صورت اجرای آنها، این نظام از محتوای خود دچار تحول خواهد شد. نقد آقای استیگلیتز به عملکردها، در عمق خود، نقد به فلسفه نظام سرمایهداری استثمارگر است که «چیزی جز سود را» طلب نمیکند.
کتاب از ترجمه روانی برخوردار میباشد و مترجم محترم نهایت دقت و وسواس را نشان داده و متنی خواندنی ارائه نموده است.
کتاب در یک پیشگفتار و ده فصل كه شامل؛ فصل اول: دنياي ديگران امكانپذير است؛ فصل دوم: وعده توسعه؛ فصل سوم: عادلانهتركردن تجارت؛ فصل چهارم: حق انحصاري اختراع، منافع شركتها و مردم؛ فصل پنجم: رهايي از نفرين منابع طبيعي؛ فصل ششم: نجاتدادن سياره؛ فصل هفتم: شركتهاي چند مليتي؛ فصل هشتم: گرفتاري بدهيها؛ فصل نهم: اصلاحات در نظام اندوختههاي جهاني و فصل دهم: دموكراتيككردن جهانيشدن تنظیم شده است.
آقای استیگلیتز، در پیشگفتار میگوید که کتاب «جهانیشدن و مخالفان آن» ( Globalization and its discontents که توسط نشر نی در سال 1382 باعنوان جهانیشدن و مسائل آن چاپ شده است) را پس از ترک بانک جهانی نوشته و وقایعنگاری دوران خدمت او در بانک جهانی است که وی شاهد بحران اقتصادی کشورهای جنوب شرقی آسیا بوده است. او میگوید که 40 سال را صرف فهمیدن نقاط قوت و ضعف اقتصاد بازار کرده و در نهایت به این رسیده که «نهتنها اعتبار ادعاهای کلی درباره کارایی بازار، بلکه همچنین برخی از عقاید اساسی و زیربنایی جهانیشدن، مثل این تصور که تجارت آزاد الزاماً موجب تقویت رفاه میشود، را مورد تردید قرار داد.»
او، در ادامه پیشگفتار با صراحت بیشتری از ضعف بازار سخن میگوید: «بدون نظارت و مداخله مناسب دولت، بازارها منجر به کارایی اقتصاد نمیشوند.» و اینکه «پیگیری نفع شخصی توسط مدیران عامل، حسابداران و بانکهای سرمایهگذاری منجر به کارایی اقتصاد نشده، بلکه موجب شکلگیری حباب و سرمایهگذاریهای نادرست شده است و وقتی حباب میترکد، که این اتفاق تقریباً همیشه رخ داده است، به رکود میانجامد. او «موفقیت اقتصادی را مستلزم حفظ تعادل درست بین دولت و بازار میداند» که جهانیشدن به شکلی که «تحمیل شده»، اغلب موجب دشوارتر شدن دستیابی به «توازن» مورد نیاز شده است.
چنانچه مايل باشيد تلخيص نكتههاي اقتصادي ده فصل كتاب را مطالعه كنيد به سايت www.meisami.com مراجعه نماييد.