دکتر محمد حسین رفیعی فنود
باغ سنگی
منوی سایت

دوران کرونا (44)

حسین رفیعی

 انحصاری شدن قدرت و اتخاذ استراتژی‌ها (4-11)️ تبلیغات پوپولیستی
✅ یکی از مهمترین و کارسازترین این استراتژی‌ها، قدرتمندی گسترده‌ی استراتژی تبلیغاتی نظام است. این استراتژی توسط صدا و سیما، حوزه‌های علمیه، آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها، ائمه جمعه و جماعات، نشریات مکتوب و مجازی متعدد و… اجرا می‌شود.
✅ تمرکز این تبلیغات در بخش مذهبی آن بر چند اصل استوار است که عبارتند از:1- ظهور امام زمان(عج) و به زودی. مخصوصاً در دوره‌ی احمدی‌نژاد. موعودگرایی.2- طرح اربعین، زیارت میلیونی کربلا. حتی با پای پیاده.3- مداحی به جای تبلیغ علمی دینی و مذهب و به حاشیه راندن وعاظ و مبلغین سنتی مذهب.4- تشویق و ترویج مظاهر مذهبی و خرافی.
✅ تبلیغ تصور دوره آخرالزمان، در جمهوری اسلامی، بسیار قوی است. مخصوصاً در دوره‌ی احمدی‌نژاد، این تصور به تبلیغات وسیع تبدیل شد و شخص احمدی‌نژاد رفتاری از خود نشان داد که گویی او خود، «شعیب بن صالح»، فرمانده جنگ امام زمان است که در روایات آمده. در دوره‌ی احمدی‌نژاد علاوه بر صدها کتاب و مقاله در مورد امام زمان و نزدیکی ظهور، دو کتاب بیش از سایر کتب جلب توجه می‌کند. کتاب اول به زبان فارسی است، تحت عنوان؛ «دهه 80 دهه‌ی ظهور، انشاالله»، مؤلف آن دکتر سیدحسین سجادی، ناشر آن هاتف، چاپ اول 1384. کتاب دوم به زبان عربی است که در سال 2006 در بیروت منتشر شده، دارالعلم، تحت عنوان؛ «احمدی‌نجاد و الثوره العالمیه المقبله (احمدی‌نژاد و انقلاب جهانی آینده)» در این کتاب آمده است که «بعضی از سرداران سپاه گفته‌اند: احمدی‌نژاد آن فرمانده نیروهای مهدی است که قدس را آزاد خواهند کرد.» و یا «بعضی از روحانیون به او گفتند: طرح هسته‌ای با ظهور امام مهدی ارتباط دارد، سستی نکنید.» در این دو کتاب روایات مربوط به امام زمان که مورد تأیید همه علما هم نیستند. طوری تنظیم شده‌اند که از 40 علامت ظهور 37 علامت، تحقق یافته هستند و به زودی امام زمان ظهور خواهند کرد. در کتاب فارسی، دهه‌ی 1380، دهه ظهور اعلام شده و در سال فرد. موقعی که در 1389، امام ظهور نکردند، احمدی‌نژاد گفت که: «امریکا نگذاشت امام زمان ظهور کند.» و بعداً او گفت که: «امریکا قصد ترور امام زمان را دارد.»
✅ در دو کتاب فوق‌الذکر، شخصیت‌های روایات، بر آیت‌اله خامنه‌ای (سیدخراسانی)، آقای خاتمی (سیدحسنی)، احمدی‌نژاد (شعیب بن صالح) تطبیق داده شده و با جزئیات فرایند ظهور آمده است. در این کتاب‌ها، تأکید بر تشدید اختلافات با برادران و خواهران اهل تسنن بوده و در کتاب عربی، جنگ هسته‌ای با اسرائیل هم توصیه شده است!!
✅ اقبال مردم از چاه جمکران و تأسیسات ساخته شده در آنجا و امکانات پذیرایی برای زوار هم در راستای تبلیغ و تشویق درخواست از امام زمان می‌باشد تا توده‌ی مردم، حل مشکلات روزمره‌ی خود را هم از امام زمان بخواهند و منتظر باشند. انفعال عملی برای تغییر و انتظار برای معجزه!• در همین راستا، امام‌زاده‌های گسترده در سراسر کشور که به یازده هزار واحد می‌رسند، نقش مهمی دارند. مسوول امام‌زاده‌ها، اعلام کرده است که برای فعال کردن امام‌زاده‌های غیرفعال، هفت هزار میلیارد تومان لازم است، در حالیکه واجب‌ترین نیازهای مردم ـ بهداشت و درمان و آموزش ـ با کسر بودجه هنگفت روبروست. از آنجائی که ایجاد بعضی از این امام‌زاده‌ها، شکل مضحکی گرفته بود، اخیراً مسوولان اعلام کرده‌اند که اجازه ایجاد امام‌زاده‌ی جدیدی را نخواهند داد.
✅ در طرح اربعین چند سالی است که حکومت تبلیغ می‌کند و شمای ضمیمه رشد شرکت‌کنندگان در سال‌های اخیر را نشان می‌دهد که این مشارکت، با حمایت حاکمیت مقدور شده است و بعضی از مسوولان هم در این راه‌پیمایی و زیارت شرکت می‌کنند تا همراهی و همدلی با مردم معتقد را نشان دهند. اختصاص بودجه‌هایی از شهرداری‌ها و ادرات دولتی برای این مراسم، خارج از احصاء و آمار، می‌باشد.
✅ فضای تبلیغ مذهبی توده‌ای، امروز در اختیار مداحان است. مداحان؛ به مبلغین مذهبی مسلط تبدیل شده‌اند که بارها مورد اعتراض روحانیون و مراجع تقلید هم قرار گرفته‌اند. مداحان، امروز از چنان قدرت مالی ـ امنیتی، برخوردارند که جای اما و اگر ندارد. دستمزد این مداحان از چنان رشدی برخوردار است که باور آن برای مردم مشکل است.
✅ روشن است که مخاطبین این شیوه‌ی تبلیغ گسترده از طرف نهادهای رسمی و نیمه‌رسمی و غیررسمی حاکمیت، عمدتا، آن 20 میلیون نفری است که بی‌سواد و یا کم‌سواد هستند. قشر متوسط شهری و نخبگان جامعه کمتر تابع این شیوه‌ی تبلیغاتی می‌شوند.
✅ ارادت مردم ایران و جهان به امام حسین(ع) امری روشن و غیرقابل انکار است. ارادت و احترام اهل سنت و پیروان سایر مذاهب، حتی مذاهب غیرابراهیمی، به امام حسین واقعیتی انکارناپذیر است ولی اینکه به جای تبیین فلسفه حرکت امام و توصیف شرایط اقتصادی ـ اجتماعی آن زمان، تأکید بر زیارت اربعین
آن هم با پای پیاده و مشارکت افراد بیشتری و امکانات فراهم شده، اهدافی امنیتی وجود دارد؟ آیا این‌گونه تبلیغ پوپولیستی برای زهرچشم گرفتن از امریکا و عربستان و اسرائیل است؟! و تبلیغ این که این افراد حاضر به فدا کردن جانشان در راه امام حسین می‌باشند، تهدید عربستان و اسرائیل است؟! اگر بالفرض اهداف امنیتی در این بسیج باشد، این شیوه مناسب یک کشور انقلابی نیست. تقویت امنیت کشور با پوپولیسم آینده ندارد. جالب‌ترین نماد پیاده‌روی در اربعین، مشارکت آقای «الکساندر دوگین» فیلسوف معروف پوتین است که «ولایت فقیه» را با فلسفه مسیحیت ارتدوکس روسی سازگار می‌داند. او یکی از مبلغین تأثیرگذار بر حاکمان است که دشمنی با غرب و پیوند استراتژیک با روسیه را، مرتباً، یادآوری می‌کند.
✅ یک نمونه از تبلیغ مذهب خرافی، بیان خرافات گسترده‌ای که به صورت فیلم در رسانه‌های مجازی به وسعت پخش شده است، به عنوان مثال، نظر یک روحانی معروف و مطرح در مورد زلزله است. توجه کنید، وی می‌گوید: «منشاء زلزله گناه است. رگی در زمین است که خداوند هر وقت بخواهد مردمی را عذاب دهد، به مَلَک می‌گوید: برو آن رگ را تکان بده.» پخش نظرات خرافی روحانیون در رسانه‌های مجازی، دیگر، قابل کتمان نمی‌باشد. و متأسفانه دستآویز مذهب‌ستیزان هم شده است. با آمدن ویروس کرونا به ایران، پوپولیسم مذهبی و تحجر خود را وسیع خود را نشان داد. از به آتش کشیدن یک کتاب پزشکی مرجع در جهان و ادعای معالجه بیماران کرونایی با تربت و عطر و لیسیدن ضریح و… مطرح شد. مشکل این نمادهای تحجر و پوپولیسم نیست، سکوت مسوولان رده‌ی بالای مملکتی در این پدیده است که تلویحاً، القاء می‌کند که «سکوت آقایان علامت رضاست». از همه مهمتر، دخالت اجنه در تحولات سیاسی جهان، موضوع جدیدی بود که توسط رهبری اعلام شد.

ادامه دارد

امکان نظر دادن وجود ندارد